Makelaar vinden: welke makelaar is goed?

Even dacht je dat jij je huis zelf wilde verkopen. Tot je erachter kwam hoeveel werkzaamheden hierbij komen kijken. Nee, dan is het inschakelen van een makelaar zo gek nog niet! Dus begin je te zoeken. Maar hoe vind je de makelaar die past bij jou en die waar biedt voor zijn geld? De ideale makelaar voldoet wat ons betreft aan een of meer (het liefst alle!) van de volgende eisen:

Hij is specialist in jouw doel

De meeste makelaars houden zich zowel bezig met aankopen als verkopen. Toch zijn sommige van hen meer gespecialiseerd in het een dan in het ander. Kies daarom altijd een makelaar die bewezen expertise heeft in het doel dat jij nastreeft. Wil je kopen? Ga dan voor een ervaren aankoopmakelaar. Verkopen? Kies een verkoopmakelaar. Verhuren? Je raadt het al: dan kun je het beste bij een verhuurmakelaar terecht. Beoordeel een makelaar op zijn recente prestaties en laat je niet misleiden door oncontroleerbare of vage claims.

Makelaar vinden: welke makelaar is goed?

Hij komt bij jou uit de buurt

De internetmakelaar is tegenwoordig sterk in opkomst. En het lijkt zo ideaal: een makelaar je op afstand voorziet van advies en ook nog eens de beste onderhandelingsprijs voor je uit het vuur sleept. Maar de werkelijkheid blijkt anders. Want wat als je een vraag hebt waarover je snel persoonlijk contact wilt? En wat als de verkoopprijs helemaal niet zo hoog uitvalt als beloofd? Realiseer je goed: een lokale makelaar heeft meer kennis van de markt in jouw wijk en benut dit in jouw voordeel tijdens de onderhandelingen. Bovendien staat hij altijd voor je klaar bij vragen.

Hij is communicatief sterk

Dit punt vloeit min of meer voort uit het vorige. Een belangrijke vaardigheid van een makelaar is zijn communicatieve vermogen. Hij moet immers communiceren met verschillende partijen: met jou als klant, met potentiële kopers tijdens bezichtigingen en met collega-makelaars tijdens onderhandelingen. Al deze zaken zijn belangrijk en daarom mag de makelaar op geen van deze punten steken laten vallen. Je zoekt daarom iemand die een prettige persoonlijkheid koppelt aan een daadkrachtige uitstraling. Dat komt van pas tijdens de onderhandelingen!

Hij verdient zichzelf terug

Moeten we dit punt nog toelichten? Uiteindelijk huur je een makelaar niet alleen in om jou veel werk uit handen te nemen (en laten we eerlijk zijn: hij is erin gespecialiseerd), maar ook om voor jou een beter onderhandelingsresultaat te realiseren. Een investering van enkele duizenden euro’s in een verkoopmakelaar heb je zo terugverdiend als je jouw woning voor € 10.000 boven de vraagprijs verkoopt. Net zoals je de kosten voor een aankoopmakelaar er direct uit hebt als je flink wat geld bespaart op de gevraagde koopsom.

Hij overtuigt jou met een offerte op maat

Het belangrijkste criterium voor een makelaar is nog wel de mate waarin hij kijkt naar jouw persoonlijke situatie. Je wilt immers niet dat hij je als een nummer ziet, maar dat hij voor jou op betrokken wijze het maximale uit de situatie haalt. Het vergelijken van verschillende makelaarsoffertes is daarom een goed idee. Je hebt dan meerdere opties en weet zeker dat elke makelaar zich goed heeft verdiept in jouw wensen. Wacht daarom niet langer en zet dit proces direct in gang. Alles begint met het aanvragen van een offerte op maat – via onderstaande vergelijkingstool is dat zo gedaan.