Makelaar betalen via notaris: hoe regel ik dat?

Bij de aankoop of verkoop van een huis zijn veel partijen betrokken. Als koper of verkoper doe je beroep op onder meer een makelaar, taxateur, hypotheekadviseur en notaris. Maar hoe werkt het betalen van al deze partijen eigenlijk? In dit artikel leggen we uit hoe jij zowel de makelaar als andere dienstverleners heel eenvoudig betaalt via de notaris.

Makelaar betalen via notaris: hoe regel ik dat?

Aankoopmakelaar betalen via de notaris: hoe werkt dat?

Als koper van een woning laat je het afhandelen van complexe zaken liever over aan derden. Je hebt immers al genoeg zaken aan je hoofd. Je wikt en weegt het ultieme bod dat de verkoper over de streep moet trekken en in gedachten zie je de inrichting van jullie nieuwe droompaleisje al helemaal voor je. De rest – dat laat je door de makelaar afhandelen.

Heeft de aankoopmakelaar uiteindelijk een succesvol bod uitonderhandeld en is de woning van jou? Dan is het tijd om hem en alle andere betrokken partijen te betalen. Dat doe je heel eenvoudig via de notaris. De makelaarscourtage staat namelijk – net als de kosten voor een eventuele hypotheekadviseur of bankgarantie – vermeld onder de post ‘Kosten derden’.

Samen met notariskosten zoals ‘Kosten hypotheek’ en ‘Kosten levering’ valt dit onder de welbekende kosten koper die je betaalt bij aankoop van een woning. Het totaalbedrag maak je in één keer over naar de notaris, waarna deze het bedrag overmaakt aan de aankoopmakelaar. Hij doet dit uiteraard pas na de officiële overdracht van de woning.

Verkoopmakelaar betalen via de notaris: hoe werkt dat?

Als verkoper van een huis, werkt het betalen van de makelaar via de notaris op soortgelijke wijze. De notaris houdt de makelaarscourtage in op de daadwerkelijke opbrengst van de verkoop van de woning. Vervolgens maakt hij het bedrag over aan de verkoopmakelaar, uiteraard exclusief de eventuele opstartkosten die je de makelaar in een eerder stadium wellicht al hebt betaald.

De opstartkosten zijn dan ook de enige kosten die je als verkoper rechtstreeks aan de verkoopmakelaar betaalt. Waar deze kosten uit bestaan, verschilt per makelaar. Sommige partijen brengen opstartkosten in rekening voor werkzaamheden als het maken van foto’s, een brochure en Funda-advertentie, terwijl deze kosten bij andere kantoren bij de courtage inbegrepen zijn.

Samenvattend mogen we gerust stellen dat het betalen van je makelaar zowel bij koop als verkoop zeer eenvoudig is. De notaris regelt de betaling van nagenoeg alle kosten en zorgt ervoor dat het traject voor jou als consument soepel en vlekkeloos verloopt. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is het kiezen van de juiste makelaar. En ook dat is een fluitje van een cent via onze vergelijkingscheck!