Wat gaat een verkoopmakelaar kosten?

Probeer jij al enige tijd je woning te verkopen, maar vooralsnog zonder succes? Dan kun je hierbij wel wat professionele hulp gebruiken. Dé specialisten in verkoop van woningen zijn verkoopmakelaars, maar wat moet zo’n verkoopmakelaar nu kosten? We lichten alvast één tipje van de sluier op: bij een succesvolle verkoop haal je de makelaarskosten er vrijwel altijd uit.

Hoe zijn verkoopmakelaar kosten opgebouwd?

Als je wilt weten hoeveel een verkoopmakelaar precies moet kosten, is het noodzakelijk om eerst te analyseren hoe zijn tarieven zijn opgebouwd. Gaat de makelaar voor je aan de slag? Dan begint de teller in feite te lopen. Juist in de beginfase moet hij immers tal van zaken voor je regelen. Hij geeft je tips over het huis, regelt professionele foto’s en video’s en steekt veel uren in promotie.

Al deze uren kun je vertalen naar de zogenaamde opstartkosten. Naast de opstartkosten, zijn er de kosten die de verkoopmakelaar rekent bij een succesvolle afronding van de verkoop. Deze worden ook wel de makelaarscourtage genoemd en bestaan soms uit een vast bedrag en soms uit een percentage van het onderhandelingsresultaat.

Courtage: hoeveel procent van kosten verkoopmakelaar?

In verreweg de meeste gevallen wordt de courtage echter gebaseerd op een percentage van de verkoopsom van het huis. Verkoop jij jouw woning uiteindelijk voor meer dan het gewenste bedrag? Dan wordt de makelaar hiervoor relatief rijkelijk beloond. Is de verkoopprijs lager dan gehoopt, dan vallen de kosten van de verkoopmakelaar logischerwijs ook lager uit.

Courtages van verkoopmakelaars verschillen procentueel niet al teveel. Dat is niet vreemd, als je bedenkt dat minieme percentageafwijkingen honderden of zelfs duizenden euro’s verschil kunnen maken. Kies jij een verkoopmakelaar met een courtage van 1% om jouw huis van € 500.000 te verkopen, dan maak je flink lagere kosten dan bij een collega met een percentage van 2%. Aandachtspunt!

Zijn de kosten makelaar na verkoop woning aftrekbaar?

Het leeuwendeel van de kosten voor een verkoopmakelaar hoef je pas te betalen na daadwerkelijke verkoop van je woning. Goed om hierbij te weten is dat makelaarskosten vaak exclusief BTW worden omschreven en bovendien niet aftrekbaar zijn van de belasting. Andere dienstverlening rondom de verkoop zoals een woningtaxatie is dat dan weer wel.

De kosten voor een verkoopmakelaar kunnen je doen overwegen je huis zelf proberen te verkopen. Dat is niet zonder risico, want een makelaar weet precies waar je op moet letten en wat een marktconforme vraagprijs is voor jouw woning. Bij een succesvol onderhandelingsresultaat ga je er als verkoper per saldo altijd op vooruit. Vergelijk via het formulier concurrerende offertes van makelaars uit jouw regio.