Internetmakelaar ervaringen: pas goed op

Het internet staat er vol mee: wisselende ervaringen met internetmakelaars. Daar waar een enkeling de dienstverlening van zijn internetmakelaar de hemel in prijst, heeft de overgrote meerderheid een minder positieve ervaring.

Betekent dit dat een lokale full-service makelaar altijd de beste keuze is?

Zo ver willen we niet gaan. Maar het betekent wél dat je goed op moet passen in een markt waar de twijfelachtige ervaringen met internetmakelaars je een niet mis te verstaan waarschuwingssignaal geven.

Internetmakelaar ervaringen: pas goed op

Wanneer kan een internetmakelaar dan wel goed uitpakken?

De ervaringen van verkopers laten zien dat dat de slagingskans van een internetmakelaar het grootst is bij woningen in een lagere en stabiele prijsklasse, die gelegen zijn in een zeer populaire wijk van een zeer populaire stad (bijvoorbeeld Haarlem, Amsterdam en Utrecht). Alleen in dat scenario is het waarschijnlijk dat een reguliere makelaar geen toegevoegde waarde heeft voor het eindresultaat.

Nog niet overtuigd?

Speciaal voor jou zetten we 3 grootste nadelen van een internetmakelaar (die je nu waarschijnlijk over het hoofd ziet) op een rijtje:

Weinig kennis van de lokale huizenmarkt

Een internetmakelaar werkt op afstand. Dat betekent dat hij de ontwikkelingen in de landelijke huizenmarkt kent, maar logischerwijs minder goed op de hoogte is van de situatie in jouw provincie, stad of wijk. En dat is een belangrijk nadeel.

Want het is juist de lokale kennis van de full-service makelaar die ervoor zorgt dat jij als koper iedereen te slim af bent door als eerste toe te slaan bij dat aantrekkelijke huis waarvan het nog onbekend was dat het op de markt kwam.

Of dat jij als verkoper het maximale uit de onderhandelingen haalt doordat de lokale verkoopmakelaar goed op de hoogte is van de populariteit van jouw wijk en exact weet voor welke prijzen vergelijkbare woningen eerder zijn verkocht.

Minder (persoonlijk) contact

Ook dit is een nadeel dat je in eerste instantie makkelijk over het hoofd ziet, maar dat zwaar telt als je eenmaal het verkooptraject met de makelaar in gaat. Lees het internet er maar op na: gebrekkige communicatie van de internetmakelaar draagt in belangrijke mate bij aan de slechte ervaringen van mensen.

Een veelgehoorde klacht is dat je vaak tevergeefs wacht op een mailtje om op de hoogte te blijven van de voortgang. Komt dat niet, dan moet je de internetmakelaar zelf bellen. Dat dit na verloop van tijd gaat irriteren, hoeven we niet uit te leggen.

Bovendien is er door het contact op afstand nauwelijks sprake van een persoonlijke klik zoals dat bij een full-service makelaar vaak wel het geval is. Dat is zonde, want een vertrouwd gevoel is belangrijk in een traject waarmee grote sommen geld zijn gemoeid.

Nauwelijks ontzorging

Heb jij je daarnaast wel eens afgevraagd hoe het kan dat sommige internetmakelaars zulke lage tarieven rekenen? De reden is simpel: ze verrichten een stuk minder werk voor je dan een lokale full-service makelaar.

Denk alleen al aan het begeleiden van eventuele bezichtigingen; een klusje dat je helemaal zelf mag opknappen. Ook bij het opstellen en interpreteren van kleine lettertjes in de koopakte hoef je van een internetmakelaar weinig hulp te verwachten.

Kortom:

Leer van de ervaringen van anderen en pas goed op voordat je met een internetmakelaar in zee gaat. Een samenwerking met een lokale makelaar zorgt in 95% van de gevallen niet alleen voor een prettiger verkooptraject, maar levert je ook financieel meer op. Want hoewel een goede full-service makelaar in eerste instantie duurder lijkt, verdient hij zichzelf over het algemeen ruimschoots terug.