Huiswaarde: wat is de verkoopwaarde van mijn huis?

Het is alweer een poos geleden dat je jouw huidige woning kocht. In een andere tijd, andere markt én andere situatie. Misschien wil je inmiddels wel verhuizen. Maar hoeveel is je huis eigenlijk nog waard als je het nu verkoopt? En maak je er winst of toch verlies op? De huiswaarde hangt af van verschillende factoren. Hieronder zetten wij ze overzichtelijk voor je op een rijtje:

Woonoppervlak en ligging

Grond is in Nederland niet goedkoop. Dat betekent dat de hoeveelheid woonoppervlak in je huis doorgaans een grote invloed heeft op de verkoopwaarde. Is je woning van binnen klein, maar heb je veel grond eromheen? Ook dan is je huis meer waard, zeker als het ligt in een stedelijke of druk bewoonde omgeving.

Over ligging gesproken – die heeft sowieso invloed op de huiswaarde. Kijk alleen maar naar de alsmaar stijgende huizenprijzen in Amsterdam om te beseffen hoe groot die invloed is. Ook buiten de Randstad spelen liggingsfactoren een grote rol in de woningwaarde. Ligging in een gebied met veel werkgelegenheid of uitzicht over een prachtig meer maken je huis bijvoorbeeld al snel meer waard.

Leeftijd en onderhoudsstaat

De hoeveelheid woonoppervlakte en de ligging kunnen nog zo goed zijn; als de onderhoudstoestand van een woning dat niet is, zal de verkoopwaarde dalen. Veel kopers laten – zeker bij oudere huizen – een bouwkundige keuring uitvoeren en dat leidt soms tot onaangename verrassingen. Soms komen hierdoor verborgen gebreken aan het licht waarvan je zelf niet eens op de hoogte was.

De kans op een gebrekkige onderhoudstoestand neemt toe met de leeftijd van een woning. Met name jaren 30-woningen lopen een verhoogd risico op problemen zoals optrekkend vocht of verzakkingen in de fundering. Het uitvoeren van regelmatig onderhoud helpt je om erger wordende schade te voorkomen en de waarde van je huis te behouden.

Woningmarkt en omgeving

De verkoopwaarde van je huis wordt niet alleen bepaald door de waarde van de woning, ligging en bijbehorende grond. Ook factoren waar je zelf minder invloed op hebt, beïnvloeden de huiswaarde. Denk aan de aanleg van een drukke weg of vliegbasis jaren nadat je het hebt gekocht. Of luidruchtige buren die potentiële kopers afschrikken tijdens een bezichtiging.

Hoe dan ook ben je bij verkoop van je huis altijd afhankelijk van de markt op dat moment. Wat dat betreft zit je als verkoper anno 2019 in een gunstige tijd – de huizenprijzen stijgen en de vraag is groter dan het aanbod. Zolang jij je huis niet vlak voor de crisis in het vorige decennium hebt gekocht, is de kans groot dat jouw huiswaarde is toegenomen en je winst maakt bij de verkoop.

Laat je huiswaarde gratis berekenen

Naast de bovengenoemde belangrijke factoren, hebben nog veel meer zaken invloed op de uiteindelijke verkoopwaarde van je woning. Wil jij graag meer weten over jouw huiswaarde, maar niet de kosten voor een dure taxatie betalen?

Laat dan een gespecialiseerde makelaar een gratis waardebepaling uitvoeren. Op basis hiervan kun je besluiten om over te gaan tot verkoop of juist nog even te wachten. Vul het formulier hieronder in en kom direct in contact met een geschikte makelaar bij jou in de buurt.