Huis verkopen via twee makelaars: mag dat?

Bij het verkopen van je huis moet je de juiste makelaar inhuren. Je kunt er immers maar eentje kiezen. Toch? Niet helemaal. Het is namelijk wel degelijk mogelijk om je huis via twee makelaars te verkopen, hoewel het in Nederland niet bepaald gebruikelijk is. In dit artikel vertellen we hoe zo’n collegiale verkoop werkt en wat je verder nog moet weten.

Huis verkopen via twee makelaars: mag dat?

Mag ik mijn huis te koop zetten bij 2 makelaars?

In andere landen is het inschakelen van meerdere makelaars voor dezelfde verkoop de normaalste zaak van de wereld. In Nederland is het dat echter niet. Niet omdat het bij wet verboden is – integendeel; je mag zelfs zoveel makelaars bij een verkoop betrekken als je wilt. Pas als je bij één makelaarskantoor een exclusiviteitscontract hebt getekend, komt dit keuzerecht te vervallen.

De contracten bij makelaars zijn voor jou als leek echter niet altijd makkelijk te doorgronden. Wil jij jezelf per se het recht voorbehouden om eventueel een tweede makelaar in te schakelen? Informeer dan bij de eerste makelaar of dit contractueel gezien mogelijk zou zijn. Of beter nog: neem dit criterium al in het voorstadium mee bij het beoordelen van verschillende makelaarsoffertes.

Meerdere makelaars betrokken bij verkoop

Meestal staan makelaars niet te springen om een collega bij een huizenverkoop te betrekken. De reden laat zich niet moeilijk raden: ze moeten de courtage dan met elkaar delen. Bovendien is de inzet van meerdere makelaars in de huidige markt niet echt nodig om een woning te verkopen. De huizen vliegen als warme broodjes over de toonbank en doen dat zelfs soms boven de vraagprijs.

Toch kun jij je redenen hebben om te kiezen voor een verkoop met twee makelaars – dat staat ook wel bekend als een collegiale verkoop. Vind jij verkoopmakelaars die willen meewerken aan een dergelijke constructie? Laat ze de verdeling wat betreft dienstverlening en courtage dan contractueel vastleggen. Zo zijn de afspraken voor alle betrokken partijen duidelijk.

Collegiale verkoop woning: wat zijn de voordelen en nadelen?

Je huis verkopen met meerdere makelaars tegelijk is op dit moment eigenlijk niet nodig. In extreme situaties kan het soms helpen om huizen in schaarsbevolkte regio’s onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Maar weegt dit ook op tegen de nadelen?

Het inschakelen van twee makelaars tegelijk bij een verkoop kost je over het algemeen namelijk meer geld. Voor de meeste verkoopmakelaars is het niet aantrekkelijk om een reguliere makelaarscourtage te delen. Daarom zul je in veel gevallen wat geld moeten toeleggen om een collegiale verkoop voor elkaar te krijgen. Of dat het waard is? Dat kan alleen jij beslissen.