Huis verkopen terwijl het nog verhuurd wordt: kan dat?

Wat doe je met een woning waar je niet (meer) zelf in woont? Veel woningeigenaren worstelen met deze vraag. Sommigen van hen gaan over tot verhuur, maar besluiten in een later stadium alsnog te verkopen. Dat kan echter niet altijd. Hieronder vertellen wij alles wat je moet weten voordat jij je huis verkoopt met de huurder erin.

Ik wil mijn verhuurde woning verkopen: mag dat?

Ik wil mijn verhuurde woning verkopen: mag dat?

“Koop breekt geen huur” is een bekende uitspraak in de wereld van het vastgoed. Dit principe is vastgelegd in artikel 7:226 van het Burgerlijk Wetboek en betekent dat de huurovereenkomst bij verkoop van een huis gewoon wordt gerespecteerd. De nieuwe eigenaar mag dus niet zomaar in de woning intrekken – het huurcontract loopt immers nog door.

Dat koper van een verhuurd huis neemt in feite dus de rol van verhuurder over van de verkoper. Dat wil niet zeggen dat hij het huurcontract alsnog eenzijdig kan opzeggen. De huurder wordt hiertegen namelijk wettelijk beschermd door de zogenaamde huurbescherming. Pas vanaf 3 jaar na het ondertekenen van het huurcontract heeft de huurder het recht tot opzegging.

Woning in verhuurde staat verkopen: wanneer kan het wél?

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de hierboven beschreven regel. Weet jij je huis namelijk niet te verkopen en dreigen hierdoor financiële problemen? Dan kun je kiezen voor verhuur binnen de zogenaamde Leegstandwet. Je mag de woning dan gedurende een periode van maximaal 5 jaar verhuren tegen een aantal specifieke voorwaarden.

Belangrijkste voordeel van de Leegstandwet: je mag het huurcontract op elk moment opzeggen zodra zich de kans voordoet om je huis te verkopen. Dat komt omdat huurbescherming niet van toepassing is bij verhuur via deze wet. Maar let op: voor zowel de verhuur als verkoop kun je toestemming nodig hebben van je hypotheekverstrekker of gemeente. Check dit dus vooraf!

Huis verkopen met huurder erin: praktische adviezen

Zodra jij voor je verhuurde huis een potentiële koper hebt gevonden, adviseren we je de huurder hiervan direct op de hoogte te stellen. Een goede communicatie tussen jou en de huurder is van belang om de bezichtigingen optimaal te laten verlopen. Wij raden je dan ook aan om deze bezichtigingsmomenten op te nemen in het huurcontract.

Is de kogel door de kerk en ga je jouw verhuurde huis verkopen? Neem dan de belangen van zowel koper als huurder goed in ogenschouw. De huurder wil immers zo snel mogelijk op de hoogte gesteld worden van de overgang naar de nieuwe verhuurder. En die laatste wil op zijn beurt graag dat de maandelijkse huursom vanaf de eerste maand op zijn rekening wordt overgemaakt!

Bovenstaande adviezen zijn op de meeste huurconstructies van toepassing. Toch zijn er eens in de zoveel tijd uitzonderingen die leiden tot een rechtszaak. Laat je daarom goed voorlichten door een specialist voordat je jouw verhuurde huis besluit te verkopen. Op zoek naar een makelaar die kennis heeft van zowel verhuur als verkoop? Vergelijk direct verschillende experts: