Je huis verkopen – een stappenplan

Gaan de zaken goed, ben je net gepromoveerd op werk en zit jij je al enige tijd te vergapen aan dat mooie huis in die leuke wijk? Dan is dit misschien het goede moment om te denken aan een verhuizing. Eerst moet je daarvoor nog een klein obstakel overwinnen – het verkopen van je huidige woning. Dat is minder makkelijk dan het lijkt en daarom splitsen we het verkoopproces voor je op in de volgende overzichtelijke stappen:

Je huis verkopen - een stappenplan

Bepaal je voorkeuren

Voordat je overgaat tot verkoop, moet je weten wat je doel is. Heb je haast met de verkoop? Neem dan in je hoofd alvast genoegen met een wat lagere verkoopopbrengst. Wil je financieel het maximale eruit halen? Bereid je dan voor op een wat langer verkooptraject. Als je eenmaal weet wat jouw voorkeur heeft, kun je hier in het vervolgtraject naar handelen en wordt je niet snel verrast.

Vraag offertes op

Een goede makelaar vergroot de kans op een snelle of winstgevende verkoop aanzienlijk. Kies jouw verkoopmakelaar daarom met zorg uit en vraag verschillende offertes op. Zo kun je alle partijen in jouw regio makkelijk met elkaar vergelijken en maak je gegarandeerd een weloverwogen keuze.

Nodig makelaars uit

Alleen het vergelijken van offertes is echter niet genoeg, want een definitieve courtage wordt door de meeste makelaars op maat vastgesteld met een afspraak aan huis. Hiermee sla je twee vliegen in één klap, want zo kun je direct testen of er sprake is van een persoonlijke klik. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle samenwerking.

Geef de Opdracht tot Verkoop

Heb jij je favoriete makelaar gevonden en woon je in gedachten al in je nieuwe huis? Hak dan de knoop door en geef de Opdracht tot Verkoop. Jouw verkoopmakelaar gaat voor je aan de slag en zet alles in gang.

Maak je woning verkoopklaar

Natuurlijk wil jij dat je woning een goede indruk maakt op potentiële kopers. Maak je huis daarom verkoopklaar. Voorzie de oude schuur van een likje verf, repareer eindelijk eens die krakende deur en ruim rondslingerend kinderspeelgoed op. Je zult versteld staan over het verschil wat dit maakt.

Laat je huis fotograferen

Heb jij je huis piekfijn in orde gemaakt? Dan is dit het moment om het in al zijn glorie op de gevoelige plaat vast te leggen. Een goede makelaar zal je ongetwijfeld aanbevelen foto’s te laten maken door een professionele fotograaf. Ons advies is: luister naar deze raad, want mooie foto’s kunnen het verschil maken tussen wel of geen bezoek van geïnteresseerden.

Promoot je woning

Zijn de foto’s eenmaal geschoten, dan is het zaak deze onder belangstellenden te verspreiden. Jouw verkoopmakelaar weet als de beste welke verkoopkanalen hij hiervoor kan gebruiken. Ook het online plaatsen van je woning op Funda of andere huizensites is een kleine moeite die zichzelf kan lonen.

Voer onderhandelingen

Na het uitvoeren van alle bovenstaande stappen is het dan eindelijk zover – je staat in contact met een serieuze koper. Nu is het zaak dat jullie er samen uitkomen. Maak gebruik van de expertise van jouw verkoopmakelaar en laat hem of haar de onderhandelingen voeren. Bepaal vooraf met welke prijs je tevreden bent en wijk hier niet in paniek vanaf. Gelukkig waakt jouw makelaar daar ook voor.