Huis verkopen na overlijden ouders: hoe werkt dat?

Als de laatste ouder is overleden, komen de kinderen na het verwerken van het verdriet voor een financieel belangrijke keuze te staan: wat te doen met het huis? Soms kiest een van de kinderen voor eigen bewoning, maar vaker nog komt het tot een verkoop. In dit artikel leggen we uit hoe je jouw ouderlijk huis na overlijden kunt verkopen en met welke zaken je hierbij rekening moet houden.

Huis overnemen van overleden ouders: beneficiair aanvaarden

Hoewel een erfenis in eerste instantie financieel profijt lijkt op te leveren, is dit in de praktijk niet altijd het geval. Je kunt immers ook een huis met hypotheek erven, waardoor je bij overname van de woning ook verantwoordelijk bent voor de hypothecaire lening. Het is daarom verstandig om dit vooraf goed te controleren.

In sommige gevallen kan er onduidelijkheid zijn over de aanwezigheid van een hypotheek. Of wellicht ontbreekt het je in deze hectische situatie simpelweg aan de tijd om dit te achterhalen. In dat geval is het aan te raden dat jij en eventuele broers of zussen de nalatenschap beneficiair aanvaarden. Dit betekent dat jullie het huis alléén overnemen als het saldo van de nalatenschap positief is.

Als je kiest voor een beneficiaire aanvaarding, is het belangrijk om te weten dat je in de tussentijd geen delen van het huis of de inboedel kunt verkopen. Dit staat juridisch gelijk aan een aanvaardingshandeling, waardoor je de woning automatisch alsnog op reguliere wijze overneemt. Je moet een beneficiaire aanvaarding binnen 3 maanden na het overlijden doorgeven aan de rechtbank.

Huis erven na overlijden: hoe zit het met de belasting?

Hoewel je het ouderlijk huis waarschijnlijk zo snel mogelijk na het overlijden van je ouders probeert te verkopen, lukt dit in de praktijk niet altijd zo snel als je wilt. De tijd tikt echter door en vroeg of laat moet je onvermijdelijk belasting betalen over de woning. Dat moet uiterlijk binnen 8 maanden na overlijden en in de regel ontvang je na circa 12 maanden een aanslag.

Ben je er voor die tijd niet in geslaagd het huis te verkopen, dan kan het ophoesten van dit bedrag een probleem zijn. Omdat dit soort situaties in de praktijk vaker voorkomen, is het mogelijk om hiervoor bij de Belastingdienst uitstel aan te vragen. Bij een aanslag beneden de € 50.000 mag je rekenen op één jaar uitstel, maar daarboven heb je aanvullend een bankgarantie of hypotheekrecht nodig.

Heb jij niet gekozen voor een beneficiaire aanvaarding en heb je te maken met een hypothecaire geldlening? Dan is het niet mogelijk de hypotheekrente af te trekken, omdat het huis niet als eigen woning kan worden aangemerkt. Tegelijkertijd wordt het erven van een woning door de Belastingdienst ook niet als verkrijging gezien, waardoor je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

Huis verkopen met behulp van makelaar

Nu je weet hoe een en ander juridisch en fiscaal in elkaar steekt, is het goed om aandacht te besteden aan datgene waar het jou uiteindelijk om te doen is: het verkopen van de woning. Bij de verkoop van een ouderlijk huis komt veel kijken, niet in het minst doordat de woning niet altijd in de beste staat van onderhoud verkeert en de opbrengst over meerdere erfgenamen verdeeld moet worden.

Advies van een specialist is in dit kader dan ook onmisbaar. Een ervaren makelaar kan je niet alleen precies vertellen hoe je jouw ouderlijk huis het beste kunt verkopen, maar ook met welke zaken je rekening moet houden vóór, tijdens en na de uiteindelijk verkoop. Zo komen jij en je familie niet voor onverwachte verrassingen te staan en weet je altijd waar je aan toe bent.

Vanwege de grote belangen en de emotionele situatie rondom het overlijden van de laatste ouder, is het verstandig om niet overhaast te kiezen voor een bepaalde makelaar. Naast de prijs en kwaliteit, moet ook het gevoel bij de persoon kloppen. We adviseren je daarom altijd verschillende partijen met elkaar te vergelijken en vervolgens een weloverwogen en gezamenlijke keuze te maken.