Huis verkopen: kosten per stap

Het verkopen van je huis levert onder gunstige omstandigheden veel geld op. Maar voordat het huis verkocht is, maak je ook een aantal kosten. Vaak lopen deze hoger op dan je in eerste instantie had verwacht. In dit artikel zetten we alle kosten die komen kijken bij het verkopen van je huis per stap op een rijtje. Zo weet jij precies waar je aan begint en wat je kunt verwachten.

Kosten voor marketing: nodig om je huis te verkopen

Besluiten om je huis te verkopen is vaak een emotioneel moment. Toch verandert er in feite niets nadat je de beslissing hebt genomen. De buitenwereld weet immers nog niet dat de woning te koop staat. Marketing is dan ook noodzakelijk om het huis onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek. Dit is dan ook de eerste kostenpost.

Marketing bij huizenverkoop bestaat uit een divers scala van offline en online activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een ‘Te Koop’-bord in de tuin (€ 100), professionele foto’s (€ 150), een promotievideo (€150), een advertentie op huizensite Funda (€ 300) en diverse andere promotieactiviteiten. Hoe minder belangstelling voor je huis, hoe meer marketing noodzakelijk is.

Kosten voor de verkoopmakelaar per stap

Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als de verkoopmakelaar. Die neemt veel van de bovengenoemde activiteiten (en kosten) voor zijn rekening en streept deze na een succesvolle verkoop weg tegen zijn makelaarscourtage. Sommige makelaars daarentegen brengen een deel van de gemaakte kosten in rekening als zogenaamde opstartkosten. De exacte manier van tarifering verschilt per makelaar.

De makelaar is echter ook meteen de grootste kostenpost bij verkoop van jouw huis. De courtage van een verkoopmakelaar bedraagt doorgaans zo’n 1% tot 2% van de verkoopsom. Afhankelijk van jouw woningprijs gaat het hierbij al snel om een bedrag tussen de € 1.500 en € 6.000. Maar vergeet niet: de makelaar verdient deze investering als onderhandelaar vaak dubbel en dwars voor je terug.

Kosten voor de internetmakelaar per stap

Niet elke verkoopmakelaar werkt op basis van makelaarscourtage en eventuele opstartkosten. Sommige makelaars – vaak internetmakelaars – bieden minder dienstverlening en rekenen hierdoor ook minder kosten. Vaak richten zij zich met name op het proces van onderhandeling. Zij rekenen in dat geval een vast bedrag plus een percentage van het onderhandelingsresultaat.

Hoewel je bij deze makelaars vaak wat geld bespaart ten opzichte van traditionele verkoopmakelaars, ben je zelf ook een stuk drukker met het verkopen van je huis. Zaken zoals bezichtigingen moet je namelijk zelf verzorgen. En het onderhandelingsresultaat? Dat moet je nog maar afwachten, want logischerwijs bezit de makelaar een stuk minder kennis van jouw lokale markt.

Huis verkopen: hoe verdien ik de kosten terug?

Je merkt het al: bij het verkopen van je huis komen de nodige kosten kijken. Je weet nu wat deze kosten per stap inhouden. Duidelijk is in elk geval dat de traditionele verkoopmakelaar in eerste instantie de meeste kosten met zich meebrengt. Maar je krijgt dan wel:

  • Een gratis waardebepaling
  • Het best denkbare advies op basis van lokale marktkennis
  • Complete ontzorging in het hele verkooptraject
  • Snel en veel persoonlijk contact
  • Het best denkbare onderhandelingsresultaat op basis van lokale marktkennis

Wat ons betreft is de keuze dus niet moeilijk.

Twijfel je nog over de kosten? Bekijk dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verkoopmakelaars bij jou in de buurt. Vul het formulier hieronder in en krijg direct inzicht in de kosten per stap bij het verkopen van je huis.