Huis verkopen in Amsterdam: wat levert het meeste op?

De huizen in Amsterdam gaan tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank. Er is sprake van een typische verkopersmarkt waarin de vraag het aanbod ruimschoots overtreft. Wil jij je huis in Amsterdam ook verkopen? Dan bevind jij je ontegenzeglijk in een gunstige positie. Beïnvloedt dit jouw keuze voor een makelaar? Dat zou eigenlijk niet mogen. Denk alleen al aan de volgende aspecten:

Kennis van de lokale markt

Sommige verkopers in Amsterdam kiezen tegenwoordig voor een internetmakelaar. Immers: deze is goedkoper en het huis verkoopt zichzelf toch wel. Dat laatste mag misschien zo zijn; het is nog altijd de uiteindelijke verkoopprijs die bepaalt of de makelaar zijn geld waard is of niet.

Een traditionele fullservice makelaar uit de regio beschikt over een grote kennis van de regionale markt. Hierdoor weet hij als geen ander welke verkooptactieken het beste werken om in de huidige markt een bod te krijgen dat de vraagprijs overstijgt.

Een internetmakelaar daarentegen werkt veelal op afstand en heeft minder specifieke kennis van jouw lokale situatie. Jouw huis in Amsterdam tegen de vraagprijs verkopen zal wel lukken, maar voor een maximale opbrengst moet je nog altijd bij een fullservice verkoopmakelaar zijn. En die verdient zichzelf daarmee ruimschoots terug.

Huis verkopen in Amsterdam: wat levert het meeste op?

Heldere communicatie

Bij het vergelijken van makelaars wordt vaak gekeken naar het financiële plaatje. Natuurlijk is dit belangrijk, maar het menselijke aspect speelt ook een rol. Jij hebt ongetwijfeld een emotionele band met de woning die je gaat verkopen en wil bovendien prettig samenwerken met de makelaar waarvoor je kiest. Kortom: je wilt een klik met je verkoopmakelaar.

Die klik is belangrijk om een luisterend oor te vinden en helder met de makelaar te communiceren. In een ideale situatie houdt de verkoopmakelaar jou constant op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en is er op elk moment sprake van volstrekte transparantie.

Bij een internetmakelaar is dit alles nauwelijks mogelijk, omdat het contact sporadisch is (vandaar ook de goedkope tarieven!) en veelal via de mail verloopt. In de praktijk blijkt dit voor veel mensen een struikelpunt te vormen.

Ervaring betaalt zich uit

In de huidige overspannen huizenmarkt zijn veel prijsstunters actief. De ene na de andere internetmakelaar verschijnt aan het firmament en allen beloven ze gouden bergen. De praktijk wijst echter uit dat een huis verkopen een vak apart is – ook in de huidige verkopersmarkt in Amsterdam. Alleen een ervaren makelaar kan goed inschatten wat in een bepaalde situatie de juiste stap is in het onderhandelingstraject. Hij heeft alles immers al een keer eerder gezien.

Hoe aantrekkelijk de goedkope dienstverlening van een internetmakelaar ook lijkt; besef goed dat hier ook nadelen aan verbonden zijn. Aan jarenlange ervaring, regelmatige communicatie en kennis van de lokale markt zit nu eenmaal een prijskaartje verbonden. Gelukkig verdien je dit – zeker in de huidige huizenmarkt in Amsterdam – ruimschoots terug in de vorm van een hoger verkoopbedrag.

Ons advies luidt dan ook: kies voor zekerheid in de vorm van een traditionele fullservice makelaar. Vergelijk meerdere ervaren makelaars met elkaar en maak op basis hiervan de beste keuze.