Huis verkopen: courtages en opstartkosten

Heb jij nog nooit eerder een huis verkocht? Hier komt meer bij kijken dan je misschien denkt. Een makelaar is nodig om de verkoop van je huis in goede banen te leiden en het maximale uit de onderhandelingen te halen. Natuurlijk brengt de verkoopmakelaar hiervoor courtages en soms ook opstartkosten in rekening. Hieronder vertellen wij je alles wat je hierover moet weten.

Wat is de gemiddelde courtage van een makelaar bij verkoop van een huis?

Sommige verkoopmakelaars werken op basis van vaste tarieven, maar de meeste makelaars werken op basis van courtage. Dit is een procentuele beloning voor het aandeel van de makelaar in het verkopen van je huis. Dat aandeel is vaak groot – de verkoopmakelaar begeleidt het verkooptraject van A tot Z en weet vaak een flink hogere verkoopprijs te onderhandelen dan dat jou zelf was gelukt.

Kortom: meestal is de courtage van de makelaar absoluut verdiend. Maar met welke courtages moet je rekening houden bij verkoop van je huis? In 2019 vraagt een verkoopmakelaar een gemiddelde courtage tussen de 1,1% en 1,9% van de verkoopsom van het huis. De beloning van de makelaar valt in dit systeem hoger uit naarmate hij jouw woning voor een betere prijs weet te verkopen.

Voorbeeld van courtages bij het verkopen van je huis

Courtage is een eerlijk systeem, want bij goede prestaties van de makelaar worden zowel hij als jij er beter van. Stel: jij zet je woning te koop voor € 295.000. De verkoopmakelaar slaagt erin je huis uiteindelijk voor € 315.000 te verkopen. Bij een makelaarscourtage van 1,5% is de vergoeding voor de makelaar in dat geval € 4.725.

Geen slechte deal voor jou – al helemaal niet omdat de verkoopsom maar liefst € 20.000 hoger uitvalt dan je in eerste instantie had verwacht. Er zijn ook makelaars die hun courtages baseren op een percentage van het onderhandelingsresultaat (bijvoorbeeld 25%). In dit geval zou dat de makelaar € 5.000 (25% van € 20.000) opleveren; nog steeds een goede deal voor jou.

Huis verkopen: naast courtages ook opstartkosten?

Elke makelaar krijgt bij de start van zijn werkzaamheden te maken met opstartkosten. Hij moet jouw woning bijvoorbeeld door een professional laten filmen en fotograferen, advertenties op huizensites plaatsen en natuurlijk een ‘Te koop’-bord regelen. Dat alles kost geld – geld dat de makelaar niet voor al zijn tientallen klanten kan voorschieten.

Daarom moet jij deze opstartkosten in eerste instantie betalen. Na het succesvol verkopen van je huis krijg je ze meestal terug van de makelaar. Hij verrekent deze kosten dan met zijn courtages. De opstartkosten zijn dan ook niet aftrekbaar van de belasting – zelfs niet als jouw verkoopmakelaar ze niet vergoedt. Dat geldt overigens ook voor de courtages bij verkoop van je huis.