Huis verkopen bij scheiden

Je had nooit gedacht dat het jullie zou overkomen: een scheiding. Toch blijkt de relatie niet langer te werken. In deze moeilijke tijd staan jullie voor een belangrijke keuze: blijft één van jullie twee in het gezamenlijke koophuis wonen (en koopt de één de ander uit) of besluiten jullie de woning te verkopen? En als het door de scheiding inderdaad tot een verkoop komt, hoe regelen jullie die dan?

Eerst scheiden of eerst het huis verkopen?

In deze emotionele periode is het belangrijk om geen overhaaste beslissingen te nemen. Jullie hebben beiden baat bij een succesvolle verkoop van de woning. Of deze plaatsvindt vóór of na de scheiding, maakt voor de scheidingsprocedure niet veel uit. Wel is het natuurlijk prettig om het huis na afronding van de scheiding snel te kunnen verkopen. Zo kunnen jullie beiden door met jullie leven.

Hoe dan ook is het niet nodig om de woning voorafgaand aan het scheiden te verkopen. Wel adviseren we om in de echtscheidingsovereenkomst heldere afspraken te maken over zowel bewoning als verkoop. Blijft er bijvoorbeeld één partner in het huis achter of blijven jullie er in eerste instantie samen wonen? En wie betaalt in dat geval de komende tijd de kosten?

Is het uitkopen van mijn partner verplicht bij een scheiding?

Laten we één veelvoorkomend misverstand meteen uit de weg ruimen: het uitkopen van je partner is niet verplicht bij een scheiding. Wel is dit vaak de voordeligste optie als je zelf in het huis wilt blijven wonen. Je bespaart dan op de verkoopkosten, maar moet wel over de financiële middelen beschikken om de ander uit te kopen.

Heb je die niet? Dan moet je proberen om je hypotheek te verhogen. De hypotheekverstrekker zal jouw financiële huishouding beoordelen en je inkomen, schulden en eventuele alimentatie hierin meenemen. Voldoe je aan de eisen? Dan heb je twee opties: je kunt het aandeel van je ex in de hypotheekschuld overnemen of anders een nieuwe hypotheek afsluiten op je eigen naam.

Huis verkopen bij scheiden: ex werkt niet mee

Wil jij het huis na jullie scheiden daarentegen liever verkopen? Dan is het niet gezegd dat je ex hier zomaar mee instemt. Met name in geval van onderwaarde of problemen bij de financiering ontstaan er nog wel eens strubbelingen tussen ex-partners. Het echtscheidingsconvenant of een kort geding bij de rechter bieden dan uitkomst.

Zijn jullie het er wel over eens om te verkopen, dan is het belangrijk om een deskundige tussenpersoon in te schakelen in de vorm van een makelaar. Die is weliswaar geen mediator, maar heeft kennis van de complexiteiten bij zo’n verkoopproces en handelt in jullie beider belang. Als de woning op beide namen staat, zijn jullie beiden immers zijn opdrachtgever.

Waardebepaling huis bij scheiding

Bijkomend voordeel: een makelaar kan de waarde van de woning taxeren op basis van een gratis waardebepaling. Wel zo handig, want je moet weten wat het huis waard is voordat je het na de scheiding überhaupt kunt verkopen. Het in de arm nemen van een goede verkoopmakelaar is in deze situatie dan ook een absolute must.

Wel raden we je niet zomaar de eerste de beste makelaar te kiezen. Wat je nodig hebt is een professional die beschikt over ruime ervaring met scheidingskwesties. Vind jij het lastig om zo’n gespecialiseerde verkoopmakelaar te vinden?

Huis verkopen bij scheiden: direct makelaars vergelijken

Vul dan het vergelijkingsformulier hieronder in. Je ontvangt van ons dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van makelaars die gespecialiseerd zijn in scheidingskwesties. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is er eentje kiezen!