Hoeveel commissie of provisie krijgt een makelaar?

Staat je huis al jaren te koop? Of ben je nog altijd naarstig op zoek naar die ene droomwoning? Dan kun je de hulp van een professionele verkoop- of aankoopmakelaar wel gebruiken. Dat brengt weliswaar kosten met zich mee, maar die zijn het doorgaans meer dan waard bij het behalen van jouw doelstellingen. Maar hoeveel commissie of provisie krijgt een makelaar hiervoor? Je leest het hieronder.

De commissie van een makelaar bij aankoop

In het traject voorafgaand aan de aankoop van een woning valt er nogal wat te regelen. Eerst moet je een huis zien te vinden dat exact aansluit op jouw wensen. In de praktijk blijkt dat vaak al een opgave genoeg! Daarna moet je ook nog eens stevig onderhandelen over de vraagprijs, de kleine lettertjes van de koopovereenkomst minutieus doorspitten en een taxatie laten uitvoeren door een erkend taxateur.

Al deze zaken en meer neemt een makelaar je uit handen. Uiteraard rekent hij hier wel een commissie voor, die in makelaarsland ook wel bekend staat als courtage. Deze provisie is in de meeste gevallen een percentage van het aankoopbedrag (percentages rond de 1% zijn niet ongebruikelijk), maar wordt soms ook gebaseerd op het onderhandelingsresultaat.

De provisie van een makelaar bij verkoop

Het succes van het systeem van courtage zit hem onder andere in het gedeelde belang van zowel jou als de makelaar. Slaagt de makelaar er bijvoorbeeld in om jouw woning voor een hogere prijs te verkopen, dan is zijn procentuele beloning ook hoger. Voor jou als verkoper is het dus een goed teken als een makelaar een hoge provisie rekent – je hebt je huis dan voor een goede prijs weten te verkopen.

De commissie van een makelaar is natuurlijk niet alleen afhankelijk van het succes van de verkoop, maar ook van het courtagepercentage dat hij standaard al voor zijn diensten in rekening brengt. Deze percentages kunnen sterk verschillen en variëren doorgaans tussen de 1% en 2%. Bij een uiteindelijke verkoopprijs van € 300.000 maakt dat het verschil tussen € 3.000 of € 6.000 provisie.

Commissie of provisie van makelaars met elkaar vergelijken

Een verschil van duizenden euro’s is niets om je schouders over op te halen. Dit prijsverschil kan bovendien nog verder oplopen doordat makelaars uiteenlopende opstartkosten voor hun werkzaamheden in rekening brengen. We adviseren je daarom niet zomaar met elke makelaar in zee te gaan, maar eerst de verschillende opties met elkaar te vergelijken.

De makkelijkste manier om dit te doen, is door offertes aan te vragen via de website van Makelaarkosten. Zo zie je direct hoeveel commissie elke makelaar krijgt en hoe deze provisie precies is opgebouwd. Naast de hoogte van de prijs, is uiteraard ook de kwaliteit van een makelaar van belang. Zoek daarom online naar reviews en hak de knoop door op basis van de prijs-kwaliteitsverhouding.