Hoe werkt een huis kopen met een makelaar?

Je wilt al enige tijd een huis kopen en bent huizensites zoals Funda al druk aan het afspeuren. De enige vraag die nog rest is: doe je dit zonder tussenkomst van een aankoopmakelaar of schakel je deze juist wel bewust in? Je kunt deze vraag alleen beantwoorden als je weet hoe het kopen van een huis met een makelaar precies werkt. Dat leggen we hieronder voor elke stap uit.

Huis zoeken

Hier begint alles mee. Heb je na maanden snuffelen op Funda nog altijd geen geschikte woning gevonden? Dan is de kans klein dat je hier op korte termijn op eigen houtje in slaagt. Een aankoopmakelaar kan in dat geval helpen om de impasse te doorbreken. Hij put uit zijn grote netwerk en weet precies welke woningen er binnenkort op de markt komen. Zo loop je niet meer achter de feiten aan (alle concurrerende huizenzoekers in Nederland zitten immers óók op Funda) en ben je er als de kippen bij zodra jouw droomwoning beschikbaar komt.

Bezichtigen

Een bezichtiging kun je in principe prima zelf af. Maar zo’n huisbezoek dient niet alleen om te kijken of je een woning mooi vindt, maar ook om de waarde en staat van onderhoud te beoordelen. Daar kun je de hulp van een ervaren aankoopmakelaar goed bij gebruiken. Hij analyseert belangrijke onderhoudspunten zoals de dakbedekking, isolatie en schilderwerk en stelt de verkopende partij slimme vragen. Zo kun jij je concentreren op het beantwoorden van die ene belangrijke vraag: zie jij jezelf in dit huis wonen?

Onderhandelen

Hoe vaak heb jij al eens eerder onderhandeld over het kopen van een huis? Waarschijnlijk nog nooit. Een ervaren makelaar daarentegen heeft dit al tientallen of zelfs honderden keren gedaan. Hij kan als geen ander beoordelen wat jouw huis waard is en kent de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt op zijn duimpje. Ook is hij op de hoogte van effectieve onderhandelingstechnieken en laat hij in het voorlopig koopcontract ontbindende voorwaarden opnemen die jou als koper financieel beschermen in onvoorziene situaties.

Koopovereenkomst

Na succesvolle onderhandelingen ontvang je een koopovereenkomst. Nu is het ondertekenen hiervan niet moeilijk, maar wel is het verstandig om de kleine lettertjes hierin goed te lezen. Een aankoopmakelaar weet precies waar hij op moet letten en neemt de overeenkomst samen met jou door. Zo kunnen er nooit misverstanden bestaan over de opleverdatum, achtergelaten inboedel en ontbindende voorwaarden.

Huis kopen met een makelaar: zo werkt dat

Is alles rond? Dan kan de makelaar je adviseren over de financiering en de voorbereiding van de overdracht bij de notaris. Kortom: een makelaar begeleidt je gedurende het hele traject van A tot Z en vergroot jouw kansen op een succesvolle aankoop dan ook aanzienlijk. Hierdoor werkt een huis kopen mét makelaar compleet anders dan zonder.

Of je uiteindelijk inderdaad besluit een aankoopmakelaar in te schakelen, is aan jou. Maar áls je dat doet, adviseren we je in elk geval een weloverwogen keuze te maken en verschillende makelaars goed met elkaar te vergelijken.

Vul ons vergelijkingsformulier in en ontvang vrijblijvend 4 offertes van makelaars bij jou in de buurt. Zo weet je niet alleen precies een huis kopen via elke makelaar werkt, maar ook hoeveel het je kost!