Hoe verschillen NVM-makelaars en VBO-makelaars?

Het verkopen van je huis is een belangrijke stap in je leven. Dat vertrouw je logischerwijs niet toe aan de eerste de beste. Je gaat daarom in zee met een verkoopmakelaar die je niet alleen een goed gevoel geeft, maar die ook is aangesloten bij een erkende brancheorganisatie. De bekendste hiervan zijn NVM en VBO, maar wat zijn de verschillen tussen deze twee organisaties eigenlijk?

Hoe verschillen NVM-makelaars en VBO-makelaars?

Wat zijn de NVM en VBO?

De NVM staat voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen. De organisatie is opgericht in 1898 en is waarschijnlijk de bekendste belangenorganisatie voor makelaars en taxateurs. Alle makelaars van de NVM zijn geregistreerd in VastgoedCERT of NRVT; beide vooraanstaande kwaliteitsregisters die strenge eisen stellen aan kwaliteit en educatie.

De VBO (inmiddels officieel VBO Makelaar) staat voor de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed. De organisatie bestaat sinds 1985 en kent meer dan 1.100 aangesloten makelaars en taxateurs. Alle leden staan ingeschreven in de kwaliteitsregisters SCVM, VastgoedCert of NRVT en voldoen daarmee aan strikte criteria op het gebied van vakinhoudelijke kennis en expertise.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de NVM en VBO?

Makelaars van de NVM en VBO zijn aangesloten bij dezelfde of vergelijkbare kwaliteitsregisters. Daarnaast werken beide organisaties steeds vaker samen om hun dienstverlening naar een hoger niveau te tillen. Hierdoor zijn de verschillen steeds minder groot en kunnen klanten van zowel NVM- als VBO-makelaars een vergelijkbare kwaliteit verwachten.

Het voornaamste verschil tussen de NVM en VBO zit hem in de grootte van de organisatie. De NVM heeft verreweg de meeste leden en is ook nog eens de trotse eigenaar van woningwebsite Funda. Dit platform heeft in Nederland een monopolypositie en toonde in het verleden steevast de huizen van NVM-makelaars bovenaan de zoekresultaten.

Inmiddels is dat laatste niet meer het geval, maar wel moeten VBO-makelaars nog altijd meer betalen dan hun NVM-collega’s voor het op Funda plaatsen van een woningadvertentie. Dat is een potentieel nadeel voor jou als verkoper, omdat een VBO-makelaar deze extra kosten mogelijk kan doorrekenen in zijn tarief. Daarom is het goed vergelijken van offertes van groot belang.

Wat is het verschil tussen NVM en VBO bij een geschil?

In zee gaan met een VBO-makelaar biedt echter ook voordelen. Naar eigen zeggen is de organisatie bijvoorbeeld uiterst consumentvriendelijk, omdat de klant bij een geschil met zijn makelaar rechtstreeks naar de geschillencommissie kan stappen. Dit is een uiteraard stuk goedkoper dan procederen via een kostbare rechtszaak.

De NVM beroept zich op een vergelijkbare constructie en biedt daarnaast tuchtrechtspraak voor behandeling van klachten over aangesloten makelaars. Anno 2018 zijn de verschillen tussen NVM- en VBO-makelaars dan ook zeer klein. Wij adviseren je daarom vooral individuele makelaars zorgvuldig met elkaar te vergelijken, ongeacht de brancheorganisatie waarbij ze zijn aangesloten.