Goedkoopste makelaar bij woningverkoop: tips en kosten

Zoek je een goedkope makelaar voor de verkoop van je woning? Begrijpen we. Met het geld dat je op de makelaarskosten bespaart, kun je immers andere leuke dingen doen – denk alleen al aan het inrichten van je nieuwe woning na de verhuizing.

Maar vanaf welke prijs is een verkoopmakelaar eigenlijk goedkoop en hoe vind je snel de goedkoopste makelaar bij jou in de buurt? Op al deze vragen (en meer!) lees je het antwoord hieronder.

Wat kost de goedkoopste makelaar?

Laten we beginnen met het beantwoorden van de vraag die ongetwijfeld op je lippen brandt: wat zijn de kosten bij het inhuren van de goedkoopste makelaar? Je moet incalculeren dat zelfs een goedkope verkoopmakelaar doorgaans niet minder rekent dan ongeveer 1% van de verkoopsom van je huis. Verkoop jij je woning dus voor € 250.000, dan gaat € 2.500 hiervan naar de makelaar.

Dit percentagegebaseerde beloningssysteem staat ook wel bekend als de makelaarscourtage. Natuurlijk zijn er ook makelaars die hun kosten doorberekenen op andere manieren. Sommigen werken bijvoorbeeld met een vast tarief. Handig, want dan weet je vooraf altijd waar je aan toe bent. Let wel op: diensten zoals taxatie en bezichtigingen zijn niet altijd bij de prijs inbegrepen.

Dan zijn er nog de verkoopmakelaars die werken met een prestatiegebaseerde beloning. Dit komt vaak neer op een percentage van het onderhandelingsresultaat. Bijvoorbeeld: de makelaar verkoopt jouw huis voor € 275.000 in plaats van de vraagprijs van € 250.000 en rekent 10% over het onderhandelingsresultaat van € 25.000. Ook in dit geval verdient hij dus € 2.500.

Lang verhaal kort: de makelaarskosten zijn vrijwel altijd afhankelijk van de verkoopsom van je huis. Zo betaal je bijvoorbeeld minimaal:

  • € 1.250 aan de goedkoopste makelaar bij een verkoopsom van € 125.000
  • € 2.250 aan de goedkoopste makelaar bij een verkoopsom van € 225.000
  • € 3.250 aan de goedkoopste makelaar bij een verkoopsom van € 325.000

Internetmakelaar of online makelaar: verstandig?

Naast de reguliere full-service makelaar waar we het hierboven over hebben, is er ook nog de online makelaar – beter bekend als internetmakelaar. Liever brengen we je niet in verleiding om hiermee in zee te gaan, maar we noemen hem toch omdat dit artikel over de goedkoopste makelaar gaat.

En goedkoop; dat is de internetmakelaar zonder twijfel. Voor enkele honderden euro’s zet hij je woning soms al online. Het enige probleem: daarna hoor je er meestal niet veel meer van. Een online makelaar kan zich tegen een habbekrats natuurlijk niet uren- of dagenlang bezighouden met het verkopen van jouw woning.

Goedkope makelaar zoeken en direct vinden

Reken bij een internetmakelaar dus niet op regelmatige updates of persoonlijk contact, laat staan op een onderhandelingsresultaat dat je omver blaast. Daarvoor heb je toch echt een reguliere full-service verkoopmakelaar nodig.

In eerste instantie misschien minder goedkoop, maar onderaan de streep verdient hij zichzelf altijd terug. Een huis dat snel én boven de vraagprijs verkocht wordt, levert je immers veel meer op dan die enkele duizenden euro’s aan makelaarkosten. Afhankelijk van jouw huis en de (lokale) woningmarkt bedraagt je winst soms tienduizenden euro’s!

Maar waar vind je nu zo’n goedkope full-service makelaar? Makelaarkosten maakt het jou nu wel heel gemakkelijk; vul het formulier hieronder in en ontvang gratis én vrijblijvend meerdere makelaarsoffertes. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is de goedkoopste kiezen. Laat direct je gegevens achter en maak een begin met de succesvolle verkoop van jouw huis.