Dezelfde makelaar als aankoopmakelaar en verkoopmakelaar?

Het vergelijken van makelaars zorgt ervoor dat je exact de makelaar vindt die bij jou past. Maar natuurlijk ben je niet de enige die deze professional inhuurt. En zo kan het gebeuren dat jouw aankoopmakelaar tevens verkoopmakelaar blijkt te zijn namens de partij die jouw droomhuis verkoopt. Maar kan dat eigenlijk wel?

Dezelfde makelaar als aankoopmakelaar en verkoopmakelaar?

Het verschil tussen een aankoop- en verkoopmakelaar

Een aankoopmakelaar en verkoopmakelaar behartigen compleet verschillende belangen. De eerstgenoemde werkt in het belang van de koper. Hij maakt gebruik van zijn brede netwerk om de ideale woning op te sporen en onderhandelt vervolgens een marktconforme prijs. In veel gevallen verdient de aankoopmakelaar zichzelf hiermee ruimschoots terug.

De verkoopmakelaar daarentegen verdedigt de belangen van de andere partij – de verkoper. Hij maakt de woning met zijn tips en marketingstrategieën aantrekkelijk voor de doelgroep en zorgt met zijn onderhandelingstechnieken voor een mooie verkoopprijs. Niet voor niets schakelt maar liefst 90% van de verkopers een verkoopmakelaar in – het is de courtage simpelweg meer dan waard.

Een makelaar die onderhandelt met zichzelf

Mag een makelaar optreden als aankoopmakelaar en verkoopmakelaar voor hetzelfde huis? Naar aanleiding van bovenstaande beschrijving raad je het antwoord waarschijnlijk al: nee. Geen enkele gecertificeerde makelaar zal een dergelijke opdracht aannemen, want dit is ten strengste verboden binnen de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM).

De redenatie achter deze regelgeving ligt voor de hand. Daar waar een aankoopmakelaar de belangen van de koper van een huis behartigt, doet een verkoopmakelaar dat voor de verkopende partij. Het is voor dezelfde makelaar dan ook onmogelijk om deze conflicterende belangen tegelijkertijd te verdedigen. Hij onderhandelt dan immers met zichzelf!

Bespaar op de makelaarskosten

Heb jij een zeer sterke vertrouwensband met je huidige makelaar? Dan is het logisch dat je hem als verkoop- én aankoopmakelaar wilt inzetten. Gelukkig is dat geen probleem, want in dat geval gaat het om de aankoop van een ander huis. Je brengt dan twee opdrachten onder bij één en dezelfde makelaar, die in beide gevallen jouw belangen behartigt.

Bijkomend voordeel is dat de makelaar extra goed op de hoogte is van jouw situatie. Hij weet voor welke prijs je jouw oude huis wilt verkopen en wat hieruit voortvloeiend het budget is voor de nieuwe woning. Daarnaast kan hij in veel gevallen een mooie prijs voor je maken omdat je gecombineerde diensten afneemt. Dat drukt de makelaarskosten – dat is natuurlijk mooi meegenomen!