Hoeveel courtage rekent een verkoopmakelaar?

Als verkoper van een woning zie je soms door de bomen het bos niet meer. Je denkt dat je een reële vraagprijs voor een aantrekkelijk huis hanteert, maar toch valt de belangstelling van kopers tegen. Hulp van een ervaren makelaar biedt in dat geval uitkomst. Maar hoeveel courtage rekent een verkoopmakelaar eigenlijk voor zijn diensten? Wij rekenen het je hieronder voor.

Wat is de gemiddelde courtage van een verkoopmakelaar?

Courtage van een verkoopmakelaar bestaat meestal uit een percentage van de prijs waarvoor jij je woning verkoopt. Bij een gunstige verkoopprijs profiteren zowel jij als de makelaar mee. Dit vormt een aardige stimulans voor de makelaar, omdat hij in feite werkt voor de hoogte van zijn eigen beloning. Hij zal dan ook zijn uiterste best doen voor een goed onderhandelingsresultaat.

Een gemiddelde makelaarscourtage van 1,2% tot 2,2% is in Nederland niet ongebruikelijk. Verkoop jij je woning voor € 175.000, dan betaal je bij deze percentages een bedrag aan makelaarskosten tussen de € 2.100 en € 3.850. Zoals je ziet schelen de twee uitersten in tarieven je alleen in dit voorbeeld al € 1.750. Hoe hoger de verkoopprijs van je huis, hoe hoger dit verschil oploopt.

Is de courtage van een verkoopmakelaar inclusief of exclusief BTW?

Het loont dan ook de moeite om de courtages van makelaars goed met elkaar te vergelijken. Er zijn overigens ook verkoopmakelaars die hun tarieven op een andere manier opbouwen. Ze rekenen bijvoorbeeld een percentage van het onderhandelingsresultaat in plaats van de verkoopsom als geheel. Of ze vragen voor hun diensten een vast bedrag dat losstaat van de verkoopprijs.

Naast de courtage van een verkoopmakelaar, moet je ook rekening houden met overige kosten. Denk hierbij onder meer aan opstartkosten, maar ook aan de BTW die nog over de makelaarscourtage geheven wordt. De meeste makelaars berekenen dit bedrag namelijk exclusief BTW. Laat je dus goed informeren over de daadwerkelijke totaalkosten en vergelijk verschillende offertes met elkaar.

Is de courtage van een verkoopmakelaar onderhandelbaar?

Vraag jij je af wanneer je de courtage aan de verkoopmakelaar moet betalen? Dat is simpel: pas na het tekenen van de daadwerkelijke verkoopovereenkomst. Als je niet veel later je belastingaangifte indient, is dit helaas geen kostenpost die je in je aangifte kunt verwerken. Andere ontvangen diensten tijdens het verkooptraject zoals een eventuele woningtaxatie zijn dat gelukkig wel.

De courtage van een verkoopmakelaar is doorgaans niet onderhandelbaar. Elke makelaar bouwt zijn tarieven op een andere manier op en het gehanteerde percentage ligt daardoor over het algemeen vast. Het vergelijken van makelaarscourtage is dan ook de beste manier om kosten te besparen. Met de handige vergelijkingscheck van Makelaarkosten ontvang je direct de beste offertes bij jou uit de buurt.