Hoeveel courtage rekent een makelaar?

Een makelaar kan je helpen bij het kopen, verkopen of verhuren van een woning. Hij vraagt hiervoor logischerwijs wel een vergoeding, die vaak voor een groot deel bestaat uit zijn courtage. Dit kan een vast bedrag zijn, maar ook een percentage van de verkoopprijs of maandhuur. Lees hieronder verder om alles te weten te komen over de gemiddelde courtages van makelaars in Nederland.

Hoeveel courtage rekent een makelaar bij aankoop?

Het kopen van een huis is een beslissing waarbij je niet over één nacht ijs gaat. Het onderhandelen over de aankoopprijs, het doorspitten van de koopovereenkomst en beoordelen van de woning op eventuele verborgen gebreken; het zijn allemaal zaken waar je in het aankooptraject mee te maken krijgt. Bovendien moet je jouw gedroomde woning eerst nog maar eens zien te vinden!

Gelukkig zijn dit allemaal zaken waar een aankoopmakelaar je bij kan helpen. Dat scheelt jou veel tijd, geld en moeite en hierdoor is de makelaar courtage het vaak meer dan waard. Sommige makelaars rekenen bijvoorbeeld een vast bedrag. Het voordeel hiervan is dat je vooraf weet waar je aan toe bent, maar het nadeel is dat de makelaar niet wordt gestimuleerd om de laagst mogelijke prijs voor de woning te bedingen. Courtages in de vorm van een percentage van de aankoopprijs (veelal rond de 1%) of een percentage van het onderhandelingsresultaat (veelal 10% tot 20%) zijn tegenwoordig daarom gebruikelijk.

Wat is de makelaar courtage bij verkoop?

Ook bij verkoop van een woning brengt een makelaar courtage in rekening. Hiervoor gelden vergelijkbare richtlijnen als bij de aankoopmakelaar. De verkoopmakelaar kan ook hier opteren voor een vast tarief. Een goede optie als je zijn dienstverlening slechts gedeeltelijk benut. Regelt hij echter het volledige verkooptraject, dan is een procentueel berekende beloning vaak een beter alternatief.

Een percentage van de verkoopprijs motiveert de makelaar om de best denkbare verkoopprijs uit het vuur te slepen. De meeste makelaars brengen courtages in rekening van zo’n 1% tot 2% van dit uiteindelijke verkoopbedrag. Het tarief is exclusief BTW, maar de kosten worden doorgaans pas na de definitieve verkoop in rekening gebracht.

Hoe vind ik concurrerende courtages van makelaars?

De courtages die makelaars hanteren lopen sterk uiteen en dat komt onder andere door een verschillende prijsopbouw. Het is daarom verstandig om te controleren welke werkzaamheden van de makelaar precies onder de courtage vallen. Ook is het zaak om te achterhalen welke van de gemaakte kosten bij aankoop of verkoop aftrekbaar zijn van de belasting.

Makelaarskosten zijn doorgaans niet aftrekbaar, maar heb je ook een taxatie laten uitvoeren? Die kun je vaak wel aftrekken. Op de courtage van een makelaar kun je dus vooral besparen door te kiezen voor een partij met concurrerende tarieven. Doe de vergelijkingscheck op deze website om verschillende makelaars in jouw regio snel en eenvoudig met elkaar te vergelijken.