Wat is de courtage van een makelaar bij verkoop?

Over de courtage van een makelaar bij verkoop van een woning bestaat veel onduidelijkheid. Sommige verkoopmakelaars zouden hoge opstartkosten rekenen in combinatie met een vast bedrag, terwijl anderen hoge percentages zouden vragen over het behaalde onderhandelingsresultaat. Wat is er nu waar en welke constructie is voor jou het voordeligst? Wij zochten het uit.

Gemiddelde courtage makelaar bij verkoop

Dat een makelaar bij verkoop courtage in rekening brengt, is in de basis niet zo vreemd. Hij levert immers een actieve en vaak zelfs onmisbare bijdrage aan jouw verkoopsucces en verdient zichzelf hiermee in veel gevallen terug. Bij het verkopen van een woning komt veel kijken en een verkoopmakelaar weet als geen ander wat de valkuilen zijn.

Makelaarscourtages zijn op verschillende manieren opgebouwd. De drie meest voorkomende rekenmethoden zijn gebaseerd op een vast bedrag, een percentage van het onderhandelingsresultaat en een percentage van de verkoopsom van het huis. Het is met name de laatste methode die veel verkoopmakelaars tegenwoordig hanteren.

Rekenvoorbeeld: wat is de makelaarscourtage bij verkoop?

Laten we om te beginnen een percentage van het verkoopbedrag als uitgangspunt nemen. Hoe ziet de courtage van de makelaar er dan bij verkoop uit? Stel: jij verkoopt je woning voor € 279.000. De gemiddelde verkoopmakelaar hanteert een percentage van 1,6% voor zijn dienstverlening, wat in dit geval neerkomt op een bedrag van € 4.464.

Ander voorbeeld: de makelaar baseert zijn verdiensten op een percentage van het onderhandelingsresultaat (20%). Hij verkoopt de woning voor € 294.000 in plaats van de originele vraagprijs € 279.000 en rekent dus 20% over het onderhandelingsresultaat van € 15.000. Zijn courtage bij verkoop is dan € 3.000.

Courtage makelaar bij verkoop: wanneer betalen?

Beide bovenstaande rekenvoorbeelden hebben één ding gemeen: in beide gevallen gaan zowel verkoper als verkoopmakelaar erop vooruit. Als een makelaar een vast tarief rekent, is dat echter nog maar de vraag. Bij een tegenvallende verkoopsom kan de courtage naar jouw mening als verkoper dan te hoog zijn, terwijl de makelaar bij een hoog uitgevallen verkoop teleurgesteld achterblijft.

Welke constructie voor jou het voordeligst is, hangt dan ook af van jouw specifieke situatie. Een vast tarief schept vooraf duidelijkheid, maar een percentage op basis van resultaat geeft de verkoopmakelaar meer motivatie om bij verkoop in jouw belang te handelen. Direct courtages van makelaars uit jouw omgeving vergelijken? Ontvang vrijblijvende offertes via Makelaarkosten.