Hoeveel procent bedraagt de courtage van een makelaar?

Als je een makelaar inschakelt voor de aan- of verkoop van een woning, weet je dat hij kosten in rekening brengt voor zijn diensten; de zogenaamde makelaarscourtage. Maar hoeveel procent bedraagt deze courtage doorgaans eigenlijk? In dit artikel geven we opheldering over de gemiddelde courtages die makelaars in Nederland hanteren.

Hoeveel procent is de gemiddelde courtage van een makelaar?

Van oudsher bestaat de courtage van een makelaar uit een percentage van het aan- of verkoopbedrag van een woning. In geval van een verkoop vormt dit een sterke motivator om voor jou als klant het onderste uit de kan te halen. Er zijn ook makelaars die werken op basis van een vast bedrag of het onderhandelingsresultaat, maar de procentuele benadering komt het meest voor.

De gemiddelde courtage van een makelaar in 2019 ligt rond de 1,4%. Hoeveel geld dat percentage in de praktijk vertegenwoordigt, hangt af van het bedrag waarvoor jouw woning wordt verkocht. Een huis van € 150.000 resulteert bijvoorbeeld in een makelaarscourtage van € 2.100 en een verkoopsom van € 375.000 betekent dat de verkoopmakelaar € 5.250 kost.

Vergelijk courtages van makelaars

Opstartkosten en andere kosten van makelaars

Nu je weet hoeveel procent de courtage van een makelaar gemiddeld bedraagt, kun je uitrekenen hoe hoog de makelaarskosten zijn die je kunt verwachten. Hou er echter wel rekening mee dat veel makelaars hun courtages op een eigen manier berekenen. In sommige gevallen komen er naast het eerder genoemde percentage namelijk ook nog opstartkosten bij.

Het is daarom van belang om heldere afspraken te maken als je met een makelaarskantoor in zee gaat. Is de makelaarscourtage bij een bepaalde partij opvallend laag? Vraag dan goed door naar de voorwaarden – misschien komen er nog aanvullende kosten bij. Het vergelijken van verschillende offertes is nog altijd de beste manier om de juiste keuze te maken.

Courtage van een makelaar in 2019: hoeveel procent is acceptabel?

Als het gaat om het kiezen van een makelaar, is ook kwaliteit een zeer belangrijk criterium. Hoeveel procent de courtage bedraagt, is slechts een gedeelte van de puzzel. Je hebt immers weinig aan een lage makelaarscourtage als je woning niet voor het gehoopte bedrag wordt verkocht. Een goede balans tussen prijs en kwaliteit is in dit kader dan ook essentieel.

Welke keuze je ook maakt – zorg ervoor dat je jouw beslissing goed geïnformeerd neemt. Vergelijk verschillende makelaars met elkaar en beslis nooit op basis van een enkele offerte. Direct offertes uit jouw regio opvragen? Doe de gratis vergelijkingscheck op de website van MakelaarKosten.nl en profiteer van concurrerende courtages.