Checklist huis verkopen

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt je huis verkopen. Nu kan het verkooptraject beginnen. Daar komt meer bij kijken dan je misschien denkt. Ruwweg bestaat het traject uit drie fases: de voorbereiding, de verkoopfase en de daadwerkelijke overdracht. Gebruik de handige checklist hieronder om zeker te weten dat je geen enkele stap vergeet bij het verkopen van je huis.

Checklist huis verkopen: een stappenplan

Voorbereiding

Verkoopfase

Overdracht

  • Afspreken bij notaris
  • Verhuizing plannen
  • Verzekeringen opzeggen
  • Meterstanden opnemen
  • Verhuizen

Mijn huis verkopen: makelaar zoeken

Je huis verkopen begint met het zoeken van een goede makelaar. Natuurlijk kun je de verkoop ook zelf proberen te regelen, maar dit verloopt vaak aanzienlijk minder succesvol. Bovendien neemt een verkoopmakelaar je nagenoeg alle taken in de voorbereidingsfase uit handen. Hierdoor hoef jij je nauwelijks bezig te houden met de verkoop en heb je er ook een stuk minder stress van.

De makelaar helpt je bij het bepalen van een vraagprijs, het ontwikkelen van promotiemateriaal en het adverteren van de woning. Ook geeft hij je advies over dingen die je zelf kunt doen om je huis verkoopklaar te maken. Denk hierbij aan het opruimen van kamers, het bijsnoeien van de tuin en het schilderen van die afgebladderde kozijnen. Dit alles maakt een groot verschil in de verkoopfase.

Bezichtigingen en onderhandelen

De verkoopfase bestaat voornamelijk uit het traject van bezichtigingen en onderhandelen. Een goed idee is om je makelaar de bezichtigingen te laten verzorgen. Hierdoor vergroot de kans dat potentiële kopers enthousiast raken en ben je er zelf geen tijd aan kwijt. Daarnaast kan het geen kwaad om een ‘Open Huis’ in te plannen om zo meer belangstelling voor de woning te genereren.

Hebben de bezichtigingen serieuze kopers opgeleverd? Dan is het tijd om te gaan onderhandelen. Ook dit kun je het beste aan de verkoopmakelaar overlaten – hij heeft immers vaker met dit bijltje gehakt. In geval van een akkoord adviseert hij je ook over de inhoud van de voorlopige koopovereenkomst. De ontbindende voorwaarden zijn bijvoorbeeld belangrijk om te kennen.

Huis verkocht: wat te regelen?

Is je huis eenmaal verkocht? Dan maak je samen met de kopers een afspraak bij de notaris. Hij verzorgt de officiële eigendomsoverdracht en daarna is de rest aan jou. Zo moet je bijvoorbeeld je verhuizing regelen, je opstal- en inboedelverzekering opzeggen bij je verzekeraar en op de datum van overdracht de meterstanden noteren. That’s it: je hebt je huis nu officieel verkocht!