Boete bij terugtrekken verkoop woning? Verdiep je in de voorwaarden!

In sommige gevallen kan het zijn dat jij wilt afzien van de verkoop van je woning. Dat vindt de ingehuurde verkoopmakelaar niet leuk, want vaak heeft hij reeds zijn tijd geïnvesteerd en kosten gemaakt. Sommige makelaars nemen daarom boeteclausules op in hun voorwaarden. Wij vertellen je wanneer je zo’n boete betaalt en waarmee je rekening moet houden.

Boete bij terugtrekken verkoop woning? Verdiep je in de voorwaarden!

Wat zijn de voorwaarden bij terugtrekken verkoop woning?

Zo’n 13 jaar geleden was in de algemene voorwaarden van veel makelaarsverenigingen een boetebeding opgenomen. Gaf jij een opdracht terug aan je verkoopmakelaar, dan was je verplicht een boete te betalen. Inmiddels is daar verandering in gekomen en ben je als consument bij het intrekken van een opdracht niet meer standaard schadeplichtig.

Je kunt de opdracht hierdoor op elk gewenst moment intrekken. Belangrijk is dat je dit schriftelijk doet (per mail of brief), zodat over jouw terugtrekking geen misverstand kan bestaan. Betekent dit dat je nooit meer een boete hoeft te betalen? Zeker niet. Je betaalt de makelaar namelijk niet alleen voor de uiteindelijke verkoop van je huis, maar ook voor de moeite die hij hieraan voorafgaand doet.

Wanneer loop ik het risico op een boete?

Dat betekent dat er verschillende situaties zijn waarin je bij annulering van de verkoop (of bij een overstap naar een andere makelaar) een contractueel vastgelegde boete moet betalen. Het is daarom altijd verstandig de voorwaarden goed door te lezen als je in zee gaat met een bepaalde verkoopmakelaar. En beter nog: vergelijk ze met die van andere makelaars!

Wanneer betaal je nu een boete? Stel dat je de opdracht intrekt en je huis wordt niet veel later alsnog verkocht. De makelaar kan dan aannemelijk maken dat hij heeft bijgedragen aan de verkoop. Hij kan hiervoor courtage in rekening brengen. Ook heeft de verkoopmakelaar vaak recht op vergoeding van eventueel gemaakte kosten én een percentage van zijn loon voor verrichte arbeid. Deze zaken zijn vaak opgenomen in de voorwaarden en verschillen dan ook per makelaar.

Wat te doen bij een boete van mijn makelaar?

Heb je dit artikel helaas niet op tijd gelezen en ben je geconfronteerd met een fikse boete ? Dan is het verstandig eerst in alle redelijkheid een gesprek te voeren met je makelaar om er samen uit te komen. Lukt dit niet, stuur dan een schriftelijke klacht (liefst in de vorm van een aangetekende brief) naar het makelaarskantoor met het verzoek om een spoedige reactie.

Levert ook dit niet het gewenste resultaat op, dan kun je naar de Geschillencommissie Makelaardij stappen. Voorwaarde is dan wel dat je makelaar hierbij is aangesloten. Omdat je zo’n traject natuurlijk het liefste wilt voorkomen, is het verstandig vooraf de voorwaarden van verkoopmakelaars goed door te lezen. Je kunt dit dan meenemen in je keuze voor een bepaalde makelaar en bent zo op alles voorbereid.