Aankoopmakelaar kiezen: wat is slim?

In de huidige markt liggen de droomhuizen niet voor het oprapen. Geschikte woningen zijn duur of worden voor je neus weggekaapt zonder dat ze ooit op Funda zijn verschenen. Tijd dus om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Maar hoe kies je een goede? Dit zijn de 3 belangrijkste selectiecriteria die je moet beoordelen om de beste aankoopmakelaar voor jou te kiezen:

1). Het tarief van de aankoopmakelaar

Het tarief van een makelaar is logischerwijs een belangrijke overweging. Toch adviseren we je om je hier niet blind op te staren. De meeste makelaars werken op basis van courtage (een gemiddelde vergoeding die ligt tussen de 1,25% en 2,25% van de koopsom), waardoor de uiteindelijke kosten altijd afhankelijk zijn van de prijs van jouw koophuis en daarmee ook van de grootte van je budget.

Daarnaast is het slim om een aankoopmakelaar niet te zien als een kostenpost, maar juist als een investering. Hoe meer de makelaar immers van de vraagprijs af weet te onderhandelen, hoe makkelijker hij zijn eigen tarief terugverdient. Want wat heb jij liever:

  • Een aankoopmakelaar die € 2.000 kost en een onderhandelresultaat van € 1.500 realiseert
  • Een aankoopmakelaar die € 4.000 kost en een onderhandelresultaat van € 12.500 realiseert

Het antwoord lijkt ons helder. Schroom daarom niet om makelaarstarieven goed met elkaar te vergelijken (dat kost je slechts 2 minuten met het gratis formulier onderaan deze pagina), maar kijk ook wat elke makelaar je oplevert op grond van de andere voordelen die hij heeft te bieden.

2). De ervaring van de aankoopmakelaar

Je raadt het al: een van die voordelen is zonder twijfel ervaring. Ervaring gaat een lange weg en kan het verschil betekenen tussen een droomhuis dat je over de streep trekt of juist misloopt. Een ervaren aankoopmakelaar weet namelijk exact wat hij moet doen om voor jou het gewenste resultaat te behalen en heeft elke situatie al eens eerder meegemaakt.

Dat geldt niet voor een onervaren makelaar. Die kan weliswaar getalenteerd zijn, maar zal af en toe fouten maken die bij zijn onervarenheid horen. Natuurlijk hoef je niet altijd een aankoopmakelaar te kiezen die over decennialange ervaring beschikt (jeugdig enthousiasme kan ook verfrissend werken), maar enige ervaring is wel degelijk een pre.

3). Het netwerk van de aankoopmakelaar

Een ander voordeel van een ervaren aankoopmakelaar: hij heeft doorgaans ook een groter netwerk dan een startende makelaar. Dat is belangrijk, want in deze verkopersmarkt wil je de concurrentie graag te slim af zijn door woningen te spotten die nog niet op Funda staan.

Een makelaar met een breed netwerk kent doorgaans tientallen van dit soort huizen, terwijl een aankoopmakelaar zonder netwerk het met het aanbod moet stellen dat ook voor jou als consument zichtbaar is. Vraag een makelaar daarom altijd naar zijn netwerk!

Aankoopmakelaar kiezen en vergelijken: zo doe je dat

Voordat je deze vraag kunt stellen, moet je natuurlijk eerst een aankoopmakelaar kiezen. Onze tip: maak je keuze nooit zonder eerst meerdere makelaars met elkaar te vergelijken.

Laat je gegevens daarom achter in het formulier hieronder en ontvang direct offertes op maat van de beste aankoopmakelaars bij jou in de buurt. Die zijn door ons voorgeselecteerd op hun aankoopstatistieken, waardoor je alleen nog kiest uit de best presterende makelaars uit jouw regio!

Dat kiezen bovendien heel makkelijk. Vergelijk de offertes met elkaar en nodig de aankoopmakelaars die jou het meest aanspreken uit voor een gratis kennismakingsgesprek. Ze komen graag bij je langs om je vrijblijvend van advies te voorzien en te vertellen wat er mogelijk is.

En dan? Dan kies jij de aankoopmakelaar die jou gaat helpen aan je droomhuis. Zo makkelijk was het kiezen van een makelaar nog nooit!

Vul hieronder je gegevens in en zet de eerste stap naar het vinden van jouw huis.